2017. március 18., szombat

Kérem szépen, szét még megy is, na de össze?!


Ahogy az időjárás egyre jobb, melegebb, már már ideje lenne rendeződni felszerelés terén is. Kötelező botok letakarítása, por letörölgetése, orsók átnézése, teljes karbantartás vagy csak átzsírozás. 
Igaz már látni a vizeken horgászokat, de a ráérősebb fajtából révén, utolsó utáni pillanatokban jó lesz az még most is, hogy kész legyen.

Szokásos első horgászat keszegezés lesz, a keszegek meg képesek várni úgyis, hova siessünk :)

Minden évben sarkalatos pont, hogy az esőzések áradások mennyire zavarnak be, nem beszélve a kellemesebb időről, egy 20°C-ban kényelmesebb ülni. No meg aztán ez a "ladik" se igazán akar kiszökni a meleg szobából. Aztán, ha meg is lepne, biztos hideg lenne egy jó kis folyóvízi mártózáshoz. Nem kívánság műsor, ha billenni akar a kajak :D

Volt is teendő ezerrel, egy két nyavalyára ráfért egy kis ráncfelvarrás, nap végére szép kis lista is kerekedett, vastagabb zsinór, vagy épp sokkal vékonyabb, jó pár csomag horog, kisebb nagyobb. Etetőkosár maradt legalább egy tucat, azzal meglehet kezdeni az évet, ólom is volt, helyenként találtam pár darabot 1-1 táskában. 
Már most megtaláltam még azt a 10-es kívánságlistát is, amivel az éven a wobblersereg gyarapodik, ennek fele biztosan apró méretű,a Hernádon való csorgáshoz. 

Aztán térjünk arra ami megihlette ezeket a sorokat mára:


Mennyire tud szívatós lenni egy orsó szerelés, hogy el tud szaladni vele az idő, és mennyire különböző felépítésűek lehetnek...
Kezdjük ott a történetet, hogy ez mégse úgy megy mint sokan gondoljuk,és ahogy én is gondoltam mindeddig. Szétszedni általában döntő többségünknek nem nagy problémát jelentene, igaz egy-egy hátsó fékes orsó tud okosságokat csinálni, a hátsó fék leszedése ügyében, De mindenképp könnyebben szerelhetőek egy több csapágyas pergető orsónál, kevesebb alkatrész kevesebb hibalehetőség.

Míg pár éve igazán nagy fejtörést tudott okozni "na ennek meg hogyan kezdjek neki" mára már igaz talán aprólékos, és hosszadalmas folyamat, de ha eléggé ügyelünk hogy minden mozzanatot lencsevégre kapjunk, akkor csak az alkatrészek elmosása után a telefonunkat lapozgatva visszaillesztjük a megfelelő sorrendben a bezsírozott alkatrészeket és láss csodát sikerül is. (már ha nem vagyunk figyelmetlenek és a visszaforgás gátló kis rugóját nem figyeljük meg, hogy is kell lennie... aztán jöhet a sakkozás, de minden jó ha a vége jó)

Beszéljenek tovább a képek lépésről lépésre, nekem ezek segítségével nagyon gördülékenyen szokott menni a folyamat. Érdemes belefogni, meghálálja, igaz ésszerűbb a legolcsóbbal kezdeni...



Innen még könnyű abbahagyni...

Könnyű szerkezet ezzel nem gyűlik meg a bajunk :)

 Történt ugyanis hogy már egy éve használaton kívül volt az orsó, szegénynek a "nyaka volt csak véres" látszik a gyenge minőség, a visszaforgásgátló szimplán letört, így produkálva a néha zúgást, néha visszaforgást, így lett alkalmatlan keszegezésre is.



Van egy logikája, de az első után már könnyebb nekikezdeni :)



Végeredmény "kicsiben" hogy jobban elférjen.










Volt itt mit csinálni, jöttek sorba a teendők. csak rendületlen türelemmel...


 Innentől kezd egyre bonyolultabbá válni a dolog. Néha nem árt egy kis home-made firkálós segítség is...






 Szépen sorban ment a szerelés.



Itt kellett aztán figyelni, nehogy szétszaladjanak a dolgok mielőtt megfigyelnénk mi után mi a helyes sorrend...










Lesz mit takarítani.



 "Robbantott ábra, ahogy pár orsó dobozán is található"


Így megy ez, hátha mondanak valami újat is.








Trabucco Kronos, olcsó műszer átlagos dolgokra, ráfért már egy tisztogatás. Panaszra okom sincs, igaz zsinórképe valami botrányos, de teszi a dolgát, és reméljük fogja is, nem látott még eleget. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése